Om

Bakgrund

Efter många år som business controller valde jag att gå vidare och hitta det jag verkligen ville göra, just då hade jag ingen aning om vad eller hur. Jag hade som många andra fått uppleva hur stress kan påverka emotionellt, mentalt och fysiskt och hade glömt hur det var att faktiskt känna sig helt frisk. Jag var trött på att ha låg energi, dåligt minne, ha ont, känna mig socialt bortkommen och allt annat som kommer i och med utmattningssyndrom. Som många andra fick jag även en autoimmun sjukdom - reumatism - gå grund av just stress. Mitt mål blev att främst förstå hur jag kunde bli helt frisk igen - inte bara halvt ok - utan helt frisk från allt. 

Jag bestämde mig för att utbilda om mig från grunden inom hälsa. För första gången studerade jag något som jag blev passionerad av. Det blev en lång lista av utbildningar, kurser och böcker som fortfarande växer. En stor del har jag lärt mig av människorna som jag möter på vägen.

Jag ville ta reda på hur vi kunde förbättra vår hälsa i dagens allt mer krävande samhälle för att må bra mentalt, emotionellt och fysiskt. Det var syftet och starten för företaget Embarks Health. I engelskan står embark för att gå ombord eller att börja en ny väg. För mig är det en symbol för att våga ta steget till något nytt. Förändringar är inte lätta, men det behöver inte heller vara svårare än nödvändigt om vi har någon som hjälper till och vägleder.

Utbildningar: Hälsokonsult, Personlig tränare, Kostrådgivare, Funktionell tränare – The Academy 1 år KTK, Avspänningspedagog med stresshantering – Sverigehälsan, Rörelsecoach – Walkfeeling, Löpcoach, Regnsdropps massör, Aroma massör, Biomagnetism, Andningsinstruktör, Diplomerad Optimum tränare – Optimum-metoden, Kinesiolog (Pågående utbildning)– samt många andra mindre kurser inom ayurveda, trauma, terapi mm.


Filosofi

Samhället idag är inte alltid så lätt, det finns många måsten, krav och förpliktelser som formar våra liv. Vi kan dock förhålla oss annorlunda till detta, vi kan bli mer medvetna om hur vi fungerar, för i slutändan är det i första hand oss själva vi kan förändra och inte de runt ikring. När vi blir mer medvetna så kan vi, om vi vill, starta en förändring. Vi kan bli medvetna om vilka vi är, hur vi beter oss, våra tankar, våra känslor, hur vi andas, hur och vad vi äter, hur vi rör oss och vad vi mår bra av.

Genom att gå och att röra på oss mår vi bättre, detta verkar alla vara överens om. Genom att lära oss att känna vår egen rörelse kan vi bli medvetna om vår kropp vilket gör det lättare att lyssna på dess signaler. Det hjälper då även att lättare lägga märke till hur vi reagerar på olika händelser, beteenden, känslor och tankar.

Embarks Health hjälper till att utveckla en medvetenhet om vår livsstil, fysiskt och me§ntalt. Det enda vi egentligen behöver börja med är att stanna upp och känna efter. Men om det vore så enkelt borde då inte alla göra det?

Förändring kan vara skrämmande, att se sig själv i spegeln och verkligen granska sig själv, kan vara skräckinjagande för vissa, men även befriande, om man gör det. Ibland kan invanda mönster kännas hemmavant och bekvämt och att ändra på något kan innebära att vi går mot något okänt, oavsett om det faktiskt kan hjälpa oss till framgång i livet, att nå dit vi vill nå.

Det finns många olika metoder inom hälsa vare sig man tittar på kost eller fysisk eller mental träning. Fler och fler fokuserar på helheten och kombinerar metoder från olika områden för ett bättre resultat. Både Walkfeeling och Optimum-metoden jobbar med helheten i rörelsen, baserat på samma grund men med olika inriktningar, det är ett nytt sätt att jobba och tänka där man fokuserar på hela rörelsekedjan.

Optimum metoden är en kombination av postural träning, träning av den inre muskulaturen, och specifika manuella behandlingstekniker vilket tillsammans syftar till att återskapa balans i muskler, leder, bindväv och nervsystem. Med enkla övningar aktiverar och stärks den posturala kedjan, släpper på kompensationer samt ställer om och aktiverar nervsystemet så kroppen återställs till sin naturliga funktion.

Walkfeeling lär ut ett sätt att röra sig som är skonsamt för kroppen och ökar medvetenheten om kroppens signaler. Med en medveten gång, genom att vara fokuserad i nuet, kan rörelsemönster ställas om. Walkfeeling använder även enkla posturala övningar för att hjälpa kroppen att aktivera rätt muskulatur och skapa en bättre hållning och rörelse.

Vår livsstil i helhet är viktig för vårt välmående men naturligtvis måste det finnas en balans, vi ska ju trots allt kunna leva utan att konstant behöva bekymra oss om vad som är bra eller inte bra för oss. Det är dock skillnad att göra något resten av livet än bara för en stund. En sund livvstil kan kräva lite jobb i början, men när det har blivit en ny vana så är det oftast inga större problem. Det är samma sak med rörelsen, det behövs tid i början men sen behövs det inte mycket för att uppehålla den naturliga positionen och rörelsen.

Embarks Health jobbar därför med:

  • att utveckla en medveten livstil och vad som praktiskt kan hjälpa för att må bättre i vardagen.
  • att utveckla en medveten rörelse – en möjlighet till skonsam rörelse i vardagen som ger energi, lugn och återhämtning fysiskt och mentalt.
  • att återskapa en naturlig fysisk balans för en bra hållning och smärtfri kropp.