Tjänster

  • Postural träning ONLINE- Optimum metoden: Måste du av olika anledningar stanna hemma men vill komma igång med postural träning? Då kan du boka in dig så tar vi det online. Allt du behöver är zoom nedladdat, en stol, en yogakudde och yogabälte (alternativt något som liknar en yogakudde och ett vanligt bälte), en filt, en tennis eller golfboll. Undrar du vad du ska ha allt det till så kommer det visa sig när du får övningarna. Övningarna baseras utifrån hållningsanalysen, testerna och bakgrundshistoriken. Du kommer efteråt få programmet med bilder och beskrivning mailat till dig. Om det är övningar som du har svårt för så kommer du även kunna få dem på video.

  • Postural träning & behandling - Optimum metoden: Har du ofta ont i ländrygg, höft, knä, axlar och nacke? Återkommer problemen vad du än gör? Känner du dig spänd, stressad och har svårt med balansen? Genom att återskapa en naturlig fysisk balans och en bra hållning ger det en möjlighet till en stark, lätt och smärtfri kropp. Träningen och behandlingarna är främst enligt Optimum metodens utbildning men även rörelseträning från Walkfeeling, Stresshantering, Kostrådgivning, Andningstekniker, Kinesiologi med mera utifrån andra utbildningar och erfarenhet. Jag började Optimum utbildningen i Mars 2017 och har sedan gått alla stegen och är Diplomerad Optimum Tränare och har sedan September 2017 praktiserat detta.
  • Workshops för Optimum Tränare: Är du Optimum tränare och vill träffa andra för att diskutera, umgås, testa idéer och vidareutveckla dig som tränare? Vintertid hålls det i Stockholm i Tallkrogen och Sommartid i Dalarna på en kursgård med boende och mat inkluderat. Intresserad? Maila till info@embarkshealth.se för mer information.
  • Gruppass i postural träning: Under fyra tillfällen kommer du att få utföra posturala övningar och lära dig enklare egenbehandling under passen. Du får sedan att få alla övningar via mejl med bilder och instruktioner. Mellan tillfällena tränar du själv hemma, detta är viktigt så gruppen jobbar och utvecklas tillsammans.

    Du får lära dig hur din kropp fungerar och får verktyg för att få leva med en stark, smärtfri och lätt kropp. De flesta märker effekt direkt efter första passet. Detta är för alla, nybörjare till elitidrottare, som inte har långvarig smärtproblematik och/eller har haft större operationer. Då kan det vara bäst att till en början att boka in ett individuellt pass. Undrar du vad som är bäst för dig? Du är varmt välkommen att ringa för rådfrågning.

Läs mer om tjänsterna nedan:

Postural träning & behandling - Optimum Metoden

VAD

Optimum-metoden består i grunden av två delar; postural träning (den inre muskulaturen) och specifika manuella behandlingstekniker, vilka tillsammans hjälper till att skapa en fysisk balans.

Detta hjälper kroppen att återfå en naturlig hållning, rörlighet och styrka samtidigt som grundorsaken till eventuell smärta ofta försvinner då muskler och leder inte längre blir överbelastade.

Träningen innebär bland annat:

  • Rörelse-, hållnings- och funktionsanalys samt tester
  • Behandling
  • Utjämning av fysiska obalanser
  • Aktivering och träning av den posturala muskulaturen

VARFÖR

Allt fler människor lever med smärtor som har blivit en del av vardagen, en ond rygg, ett bråkigt knä, spända axlar och nacke är allt vanligare. Detta tar mycket energi och påverkar livskvaliteten. Fysiska obalanser kan uppkomma på grund av många orsaker – stillasittande, stress, trauma, enformig rörelse, skador etc. Kroppen är fantastisk och anpassar sig snabbt efter olika situationer och kompenserar gladeligen för att lösa eventuella problem. Problemet är att den inte alltid återställs helt utan rätt förutsättningar.

HUR

Första tillfället innehåller samtal, hållnings-, funktions- och rörelseanalyser, tester och behandling genom mjuka manuella tekniker. Baserat på analyserna och testerna görs ett individanpassat träningsprogram att praktisera mellan besökstillfällena. Vid behov modifieras träningsprogrammen eller görs helt nya efter varje besök vartefter träningen fortskrider. Både första och andra tillfället är grundläggande för att hitta de största obalanserna och att säkerhetsställa att övningarna utförs på rätt sätt.

Antal tillfällen varierar efter behov men 3–6 gånger är vanligast med 3–6 veckors mellanrum under en period av 3–6 månader. Varje tillfälle är 90 min förrutom fösta tillfället som är längre, 120 min. När kroppen befinner sig i sin naturliga balans krävs inte mycket för att upprätthålla resultatet . Förbättring brukar ske redan vid första passet.

Träningen är lätt men kan vara utmanande både fysiskt, mentalt och emotionellt. Det är enkla övningar som kräver fokusering på hur de genomförs; där positionering, aktivering, andning och avspänning samspelar. För att kunna se kroppens rörelse och aktivitet så rekommenderas kroppsnära kläder och vid första tillfället, till analysen, byxor som är uppvikbara eller shorts så knäna syns. Det går bra att byta om på plats. 

FÖR VEM

För alla som vill röra sig lätt och smärtfritt. 

UTVECKLING

Träningen utvecklas från långsam lätt träning till tyngre och tuffare med främst den egna kroppen som verktyg.

OM OPTIMUM-METODEN

Markus Greus är grundare av OptimumMetoden och är från början legitimerad sjukgymnast, licensierad personlig tränare, diplomerad STAC-elittränare och diplomerad massör. Han började sin utbildning till PosturalTerapeut i San Diego 2001 och har sedan dess vidareutvecklat och förfinat tekniken. 2014 skapades OptimumMetoden som även innefattar olika manuella behandlingstekniker samt en helhetssyn på människans välmående. 2017 startade han en utbildning i Optimum-metoden med för att lära andra i metoden och att bli Optimum tränare. 

Läs mer om träningen på: www.optimum-metoden.se

Lyssna på 4health podcast om Optimum metoden: http://4health.se/176-markus-greus-postural-traning-smartfri-och-rorlig-fran-dag-1